divendres, 27 d’abril del 2012

Futbol i literatura

Fotografia de la Cadena Ser

El futbol és un esport que no només es pot jugar, veure i comentar, sinó que també es pot llegir. Algunes de les cròniques periodístiques de determinats partits són autèntiques peces literàries que encara que no t’agradi aquest esport val la pena llegir. El futbol, com tantes altres activitats de la vida, ha estat tema central d’escriptors, poetes i altres literats, existint-ne algunes obres la lectura de les quals són una autèntica delícia.

Com que encara estem dins la setmana de Sant Jordi, aprofito per recordar que la tradició no s’acaba en el fet de regalar un llibre, sinó que, a més, cal llegir-lo. I els amants del futbol també tenen molt on escollir, moltes opcions de llibres on el tema central és aquest esport de vegades tan despreciat però, al mateix temps, tan apassionat. Són algunes recomanacions que poden anar bé, si més no, per mirar de lligar futbol i literatura. I si serveix perquè algú s’animi a obrir un llibre, encara que sigui per intentar reviure els grans gols dels seus ídols, la recomanació haurà assolit el seu objectiu.



De llibres sobre futbol n’hi ha molts, tant per adults com per infants. Aquí recolliré només algunes propostes, perquè el catàleg és ben ampli, i del que es tracta és d’incitar a la lectura, no de posar a ningú a la defensiva i que plantegi un catenaccio contra els llibres.

Per als més grans...

Podem trobar aquí alguns exemples d’articles y llibres de grans escriptors i assagistes que, a més, són autèntics apassionats del futbol.



El futbol a sol y sombra”, de Eduardo Galeano (Siglo XXI, 2010)


Dios es redondo”, de Juan Villoro (Anagrama, 2006)


Futbol: una religión en busca de un Dios”, de Manuel Vázquez Montalbán (Debate, 2005)


Fórmula Barça: viatge a l'interior d'un equip que ha descobert l'eternitat”, de Ricard Torquemada (Cossetània, 2011), un dels millors analistes del món periodístic, i a més un romàntic del bon joc i de l’esport en general


Salvajes y sentimentales”, de Javier Marías (Aguilar, 2000), pels merengues, una obra d’un madridista declarat però que sempre ha manifestat el respecte que tot amant del bon futbol ha de tenir pels rivals, especialment pel Barça.


Futbol pensado”, d’Edgardo Broner (Book-Tic, 2010) és un exemple de com es pot abordar el món de la pilota des de vessants tan estranyes com aquesta: els jocs d’enginy, de pensar. Una recopilació d’enigmes que pretenen passar una bona estona desxifrant enigmes prenent com a base jugades, partits i diferents aspectes del joc.


Fiebre en las gradas”, de Nick Hornby (Ediciones B, 1996), gran novel·lista anglès i reconegut hooling de l’Arsenal.


Juego sucio: fútbol y crimen organizado”, de Declan Hill (Alba, 2010)

... i per als més petits



Petita història del Barça”, d’Antoni Bassas (Mediterrània, 2012), una aproximació a la història del club per als més petits, de la ploma d’un culer declarat.


El fútbol”, de Jean-Michel Billioud (Cruïlla, 2008), un d’aquests llibres ple de pestanyes i finestretes on s’expliquen els principals aspectes relatius al reglament, el camp, el funcionament dels equips, i altres aspectes.


El Bernat Barroer i el futbol”, de Francesca Simon (Cruïlla, 2007)


El fantasma del camp de futbol”, de Thomas Brezina (cruïlla, 2006), una història protagonitzada per la famosa Penya dels Tigres per als amants dels misteris.


Demà anirem al camp, Joan!”, de Josep Maria Fonalleras (Cruïlla, 2005), un conte que explica tot el que passa amb un nen a qui el seu pare el porta per primera vegada al Camp Nou a veure un partit del Barça: com viu la notícia, el recorregut, les sensacions al camp, el partit...


En Max juga a futbol”, de Dominique de Saint Mars (La Galera, 1996)





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada