dimecres, 3 de juliol del 2013

Kafka i el futbol






Si us heu fixat en el doodle de Google d’avui haureu vist que està dedicat al gran Frank Kafka, de qui avui se celebra el 130è aniversari del seu naixement. Ja he explicat en altre post (per exemple aquí) que en aquest bloc es parla de futbol, més en concret de futbol base, i molt més en concret en concret en concret de la trajectòria futbolística del Biel.

Però, també s'intenta parlar de la relació entre el futbol i la literatura, o entre el futbol i les lletres. I avui, quan he vist el doodle de Google dedicat a Kafka he pensat: existirà alguna relació entre l'autor de "La metamorfosi" i el futbol? 

 


Doncs vet aquí que resulta que sí. I és que, diu la llegenda, Kafka va aprendre la llengua alemanya gràcies al futbol. Pel que sembla la relació amb el seu pare era molt dolenta, i aquest volia que dominés tant el txec com l’alemany perquè li traduís els partits de futbol soviètic que arribaven fins a Praga en la llengua germànica. 

Kafka, d’aquesta manera, no només havia de traduir al seu progenitor la narració dels partits, sinó que havia de traduir després del txec a l’alemany les malediccions i grolleries que el seu pare deia i cridar-les al televisor. 

De ser certa aquesta llegenda, tindríem aquí un altre argument favorable dels beneficis del futbol: l'aprenentatge d'idiomes.

Però la relació entre Kafka i el futbol no acaba aquí. De fet, Kafka va arribar a jugar en el mateix equip que altres escriptors de renom: Hemingway, Tolstoi, Cortázar, Joyce o Chéjov, entre altres. 


Un imaginari partit de futbol que va sorgir la creativitat d'un apassionat de les lletres i el futbol com Juan Villoro (autor de l'imprescindible "Dios es redondo" si combines la passió pel futbol i per la lectura).

A "Yo soy Fontanarrosa", un dels seus futbolístics contes, l'escriptor mexicà uneix a Tolstoi, Joyce y Kafka en un mateix equip de futbol. I és que, com ha dit Juan Villoro en més d'una ocasió, "El juego no solo sucede en la cancha, sino también en la mente de los aficionados".

Trobareu més informació en aquest enllaç, i podeu llegir el conte "Yo soy Fontanarrosa" en aquest altre

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada